Connect with us

Otomotiv

Otomotiv sektöründe talep ikinci el’e kayacak

Yayın tarihi

-

Aydın Erkoç: ‘’Sıfır araçların tedariki ile ilgili yaşanan sıkıntılar, pandemi sebebiyle tüketici alışkanlıklarının değişmesi ve yaz aylarının gelişiyle ikinci el otomobil satışlarında hareketlilik başlayacaktır’’

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, pandemi ile birlikte üretim, tedarik ve tüketici alışkanlıklarında yaşanan değişikliklerin otomotiv sektörünü derinden etkilediğini belirtti. Sektörün durumu ve geleceği hakkında önemli açıklamalar yapan Erkoç, sektör paydaşlarına da tavsiyelerde bulundu.

Koronavirüs (Kovid19) salgını sebebiyle tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de tüm sektörlerin zora girdiğini, ikinci el otomotiv sektörünün de bu salgından olumsuz etkilendiğini ifade eden Aydın Erkoç, otomobil satış rakamlarını değerlendirirken, dünyada ve Türkiye’de normalleşmenin başlamasıyla yaz ayları itibariyle ikinci el otomobile talebin artabileceğini belirtti.

2020’nin ilk üç ayının satış rakamlarını değerlendiren Erkoç ‘’Şu an satışlar azaldığı için ikinci el otomobil fiyatlarının yükselişi de durdu. Ancak geçen senenin ilk üç ayıyla kıyaslarsak bu sene ikinci el araç piyasası daha hareketli. 2019’un Mart ayında otomotiv satışları 456 bin 674 adet iken, 2020’nin Mart ayına baktığımızda satışlar 501 bin 921 adet olarak gerçekleşti. Ancak 2020’nin Şubat ayında 611 bin 314 adet olan ikinci el piyasasında pandeminin etkisiyle Mart ayında ciddi bir düşüş yaşandı’’ diye konuştu.

 ‘’Sıfır araç arzındaki problemlerden dolayı talep ikinci el otomobile kayacaktır’’

Bu süreçte dövizdeki artışların ve sıfır otomobil üretiminin de durmasıyla araç tedarikinde yaşanan olumsuzlukların ikinci el araç ticaretini etkileyeceğini belirten Erkoç şunları kaydetti:

‘’ Tüm dünyada salgının hızla yayılması ve üretim yapılan ülkelerin de zor bir dönemden geçmesi otomotiv şirketlerinin de üretimi durdurmasına sebep oldu. Otomotiv firmalarının birçoğu Nisan ayının sonu itibariyle üretime başladılar, ancak dünya genelindeki tüm fabrikaların tam randımanlı bir şekilde üretime başlamaları Haziran, Temmuz ayı gibi olacaktır. Üretime başlayan sıfır araçların ülkemize lojistiği ve satışa başlaması Ağustos, Eylül, Ekim aylarını bulabilecektir. Bu göstergeler bize sıfır araçların temininde bu yıl zorlukların olabileceğini gösteriyor. Pandemi sonrası dünyadaki tüm sektörlerde olduğu gibi ulaşımda da bireyselleşme olacağını göz önünde bulundurursak tüketicilerin bireysel otomobil alımlarının artacağını, sıfır araç arzındaki problemlerden dolayı da tüm talebin ikinci el araca kayacağını düşünüyorum. Ayrıca değişen tüketici alışkanlıklarıyla araç kiralama, araç paylaşımı, toplu taşıma gibi ulaşım türlerine talebin düşeceğini öngörüyor, bunun da ikinci el otomotiv sektörünün potansiyelini artıracağını düşünüyorum.’’

‘’Sektördeki paydaşlarımız bu süreci iyi değerlendirmeli’’

İkinci el sektörünü değerlendirirken sağlıklı ve sürdürülebilir bir büyüme modeli geliştirmeleri için sektör paydaşlarına da tavsiyelerde bulunan Erkoç, ‘’Bu süreçte meslektaşlarımıza sermaye yapılanmalarını güçlendirmelerini, müşteri memnuniyeti ve satıcı-alıcı arasında güven problemlerinin giderileceği mekanizmaları kullanmalarını, teknolojik alt yapıyı aktif bir şekilde kullanmalarını, pazarlama ve tanıtım faaliyetlerine önem vermelerini, sektöre yeni giriş yapmış olan ya da yapabilecek olan global firmalarla rekabet edebilmeleri için gerekli olduğundan uygun şartlarda konsolide olmalarını tavsiye ediyoruz’’ diye konuştu.

‘’Devletimizden destek bekliyoruz’’

İkinci el otomotiv sektörünün katma değer yaratan, dövizin ülke içinde kalmasına destek veren, milyonlarca kişiye istihdam sunan ve sanayisinden noterine, maliyesinden finans kurumlarına kadar yaklaşık 45 sektöre girdi sağlayan büyük bir sektör olduğunun altını çizen Erkoç, ‘’Devletimizden bu sektörde faaliyet gösteren şirketlerimizin korunması ve devamlılığın sağlanması adına gerekli hukuki ve yasal mevzuatların bir an önce faaliyete geçirilmesi adına destek bekliyoruz. Firmalarımızın daha çağdaş normlarda ticaret yapabilmesini sağlayacak lokasyonları temin edilmesi en büyük beklentimizdir’’ dedi.

Ticaret Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen ve sektöre bir standart getirecek olan ikinci el araç ticaretinde yetki belgesi alma zorunluluğunun Ağustos ayına kadar uzatıldığını hatırlatan Erkoç ‘’İkinci el araç ticaretini kurumsallaştırıp, kayıt dışılığı ortadan kaldıracak olan yetki belgesi süresinin tekrar uzatılmamasını umuyor, sektör olarak heyecanla bekliyoruz’’ diye konuştu.

Haberin Devamı
Advertisement
Yorum yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Otomotiv

Su Kaynaklarını Koruma Yolunda TOFAŞ’tan Önemli Başarı

Yayın tarihi

-

Yazar:

Tofaş, Küresel İklim Platformu CDP’nin (Carbon Disclosure Project) “Su programı” 2023 derecelendirmesinde ülkemizdeki en yüksek skoru elde ederek, A- derecelendirme notuyla “Liderlik” seviyesine giren şirketler arasında yer aldı.

Tofaş, iklim değişikliği ile mücadele kapsamındaki faaliyetleri ve suyun verimli kullanımı konusunda yürütüğü çalışmalarla doğal kaynakları koruma performansını sürekli iyileştirmeye devam ediyor.

Tofaş, dünyanın en büyük iklim değişikliği verisine sahip olan, yatırımcıların, şirketlerin, şehirlerin ve bölgelerin çevresel etkilerini yönetmeleri için küresel bilgilendirme sistemini yürüten CDP’nin (Carbon Disclosure Project – Karbon Saydamlık Projesi) derecelendirmesinde önemli bir başarı elde etti.

2014 yılında CDP listesine Türkiye’den giren ilk otomotiv şirketi olan Tofaş, suyun verimli kullanımı konusunda yürüttüğü çalışmalarla, Karbon Saydamlık Projesi’nin (Carbon Disclosure Project – CDP) “Su programı” 2023 yılı derecelendirmesinde ülkemizdeki en yüksek skoru elde etti ve “A-derecelendirme notu” ile liderlik seviyesine giren şirketler arasında yer aldı.

Sürdürülebilir üretim için su ve atık su sistemlerini hassasiyetle yöneten ve su kullanım miktarını sürekli iyileştiren Tofaş, üretim operasyonlarında oluşan atık suyu modern arıtma ünitelerinde arıtıyor. Atık suların uygun ortama deşarjını gerçekleştirerek, her yıl yaklaşık 60 milyon metreküp yani 1.000 kişinin bir yıllık tüketimine tekabul eden su miktarının tekrar kullanımını sağlıyor. Tofaş son beş yılda araç başına taze su tüketiminde de yüzde 30’luk bir iyileşme oranını yakaladı ve 2023 yılında bir araç için 2,6 metreküp seviyesine düşürdü.

Otomotiv sektöründe tüm süreçlerde sürdürülebilirliklik anlayışıyla öncü olmayı hedefleyen Tofaş, Kapsam 1 ve 2 toplamında 2030’a kadar yüzde 50 karbon azaltımı, 2050 yılında ise net sıfır karbon olma hedefi doğrultusunda enerji verimliliği projeleri, güneş enerjisi üretimi ve kullanımına yönelik projeler yürütmekte; tüm üretim süreçlerinde doğal kaynak kullanımında verimliliği arttırmak üzere 5R (Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Recover – Reddet, Azalt, Tekrar Kullan, Geri Dönüştür, Geri Kazan) sürekli iyileştirme faaliyetlerini sürdürmektedir.

Raporun tamamı: https://irsustainability.tofas.com.tr/2022/tr/

Haberin Devamı

Otomotiv

Yılda 300 bin otomobil ve 200 bin parça üretim kapasitesine sahip fabrika

Yayın tarihi

-

Yazar:

Çin’de elde ettiği başarıyı Avrupa yollarında da sergilemek için kolları sıvayan Chery, yüksek teknolojili üretim yapan Mega Fabrikası ve gelişmiş laboratuvarlarıyla da öne çıkıyor. Chery’nin, Asya’nın ilk sessiz laboratuvarına ve ünü ülke sınırlarını aşan Çarpışma Laboratuvarı’na sahip Akıllı Bağlantılı Mega Fabrikası hayranlık uyandırıyor. Yılda 300 bin otomobil ve 200 bin parça üretim kapasitesine sahip fabrikada dakikada bir otomobil banttan iniyor. İleri teknolojiler kullanan fabrikada kütüphane düzeyinde sessiz bir deneyim ve Chery modellerinde premium otomobil markalarıyla karşılaştırılabilir bir rahatlık hissi sunuluyor.

Çin’in en büyük otomotiv üreticisi olan Chery, Şangay Uluslararası Otomobil Fuarı ile birlikte 2023 Küresel Bayi Toplantısını da gerçekleştirdi. Düzenlenen toplantı kapsamında Chery’nin fabrika ve laboratuvarları da ziyaret edildi. Dünyanın dört bir yanından Chery’nin üst düzey yöneticilerinin eşlik ettiği bayi temsilcileri, modern Akıllı Bağlantılı Mega Fabrika’yı, ünlü Çarpışma Laboratuvarı’nı ve Asya’daki en büyük NVH (Gürültü, Titreşim, Sertlik) Laboratuvarı’nı ziyaret etti. Güçlü ve son teknolojiyi kullanan Ar-Ge ve üretim becerileriyle başarısını kanıtlayan Chery, ziyaretçilerden büyük övgü aldı.

Yılda 300 bin araç üretebiliyor!

Chery’nin çevre dostu üretim ve akıllı-dijital teknolojiye dayanan Akıllı Bağlantılı Mega Fabrikası, çevre dostu standartlar ve üst sınıf akıllı bağlantılı bir fabrika olmak için büyük bir mesafe kat etmiş durumda. Çinli otomobil üreticisinin 830 bin metrekare araziye sahip tesisi, yaklaşık 550 bin metrekarelik inşaat alanıyla da dikkat çekiyor. Fabrikanın ana üretim içerikleri arasında; kalıp atölyesi, kaynak atölyesi, boya atölyesi, genel montaj atölyesi, modüler atölye, motor atölyesi, şanzıman atölyesi ve ilgili destek tesisleri yer alıyor. Tesis aynı anda normal güç-aktarma ve yeni enerjili binek araçların üretimini de gerçekleştirebiliyor. Mega Fabrika da ağırlıklı olarak yüksek performansa sahip 10’un üzerinde yeni nesil platform ürün

serisi üretiliyor. Yıllık 300 bin adet komple araç ve 200 bin KD (otomotiv parçası) üretim kapasitesine ulaşabilen tesiste, her dakika yeni bir araç tamamlanarak battan inmiş oluyor. Fabrikanın en önemli unsurlarından olan kaynak atölyesi, kaliteli otomobil gövdeleri oluşturmak için dünyanın en güçlü yapay zekasına sahip kalite kontrol sistemine sahip.

Yüzey farkını 0,1 mm’ye kadar algılayabiliyor!

Tesis, otomasyon oranı, parametre grubu kontrolü ve yüzde 100’e ulaşan çevrimiçi ölçüm gibi gelişmiş teknolojilerle 300’den fazla robota sahip. Ek olarak, genel montaj atölyesi, otomatik montaj, nakliye ve akıllı ağ bağlantılı ürün testini gerçekleştirebilen Mega Fabrika, söz konusu süreçleri kısaltabiliyor, modülerleştirme gibi avantajlar sunuyor. Özellikle, çevrimiçi görsel açıklığı yüzey farkı algılama robotunun 0,1 mm’ye kadar doğruluğa sahip olması, onu dünya genelinde lider bir akıllı ve yüksek hassasiyetli teknoloji haline getiriyor. Ayrıca Chery’nin Mega Fabrikası’nda tüm üretim süreci verimli, otomatik, şeffaf ve dijitalleştirilmiş durumda. Böylece Chery’nin Mega Fabrikası, gerçekten düşük enerji tüketen ve “sıfır” emisyonlu yeşil bir fabrika haline geliyor. Tüm dünyadan gelen ziyaretçiler, Chery’nin akıllı üretimdeki gücünü deneyimlemenin yanı sıra Çarpışma Laboratuvarı’nı ve Asya’daki en büyük NVH Laboratuvarı’nı ziyaret etmek üzere deneyim merkezine davet edildi. Chery’nin NVH Laboratuvarı, tüm aracın, farklı alt sistemlerinin ve parçalarının performans testlerini kapsayan eksiksiz bir araç NVH geliştirme sürecine sahip. Bu ileri teknolojiler sayesinde Chery’nin ürünleri, 34 desibele kadar rölanti gürültüsü ile konfor açısından sürekli olarak gelişiyor. Tüm bu gelişme süreci sayesinde kütüphane düzeyinde sessiz bir deneyim ve premium otomobil markalarıyla karşılaştırılabilir bir rahatlık hissi sunuluyor.

Hedef her zaman daha gelişmiş ürünler!

Chery Automobile gelecekte “mükemmel bir marka yaratma” vizyonunu sürdürmeye, teknolojik yeniliklere bağlı kalmaya ve tüketicilere teknoloji anlayışıyla daha gelişmiş ürünler sunmaya devam edecek.

Chery hakkında

Temel teknolojilerde kendini geliştiren Chery, kuruluşundan bu yana “Teknolojik Chery” olarak biliniyor. Dünyada altı Araştırma ve Geliştirme merkezi ve 5.000’in üzerinde seçkin üyeden oluşan Araştırma ve Geliştirme ekibi ile geleneksel yakıt teknolojisi, yeni enerji, akıllı üretim ve diğer alanlarda avantaj sağladı. Yeni enerji araçları alanında 20 yılı aşkın bir süredir araştırma yapan Chery, dört araç montaj platformu, beş genel alt sistem ve yedi temel teknoloji ile sektöre öncülük ediyor. EQ1 modeli, Çin’de minik batarya elektrikli araçlarda lideri konumunda. Chery ayrıca dünya çapında araç, CKD parçaları, motorlar ve araç üretim teknolojisi ve ekipmanı ihraç eden ilk Çinli otomobil şirketi. Chery, bugüne kadar araçlarını 80’den fazla ülke ve bölgeye ihraç etti. Ayrıca 10 denizaşırı fabrika ve 1.500’den fazla denizaşırı satış ve servis noktası kurdu. 2,1 milyonu Çin dışı olmak üzere dünya genelinde yaklaşık 10 milyon kullanıcısı ile Chery, 19 yıl boyunca Çin’den ihraç edilen binek otomobil adediyle ilk sırada yer aldı.

Daha detaylı bilgi için Chery web sitesini ziyaret edebilirsiniz: www.cherytr.com

Haberin Devamı

Otomotiv

Aftermarket Konferansı İçin Geri Sayım Başladı!

Yayın tarihi

-

Yazar:

Aftermarket Konferansı İçin Geri Sayım Başladı!

Gelenekselleşen Aftermarket Konferansı’nda Yenileme Pazarında Değişen Trendler ve Vizyoner Yaklaşımlar Mercek Altına Alınacak!

Otomotiv endüstrisi, bu sene 13’üncüsü düzenlenen Aftermarket Konferansı’nda buluşuyor. Küresel ölçekte dev bir buluşmaya ev sahipliği yapacak etkinliğe sektörün önde gelen isimleri katılım sağlayacak. Bu yıl ana teması “Elektrifikasyonun Aftermarket Üzerindeki Etkisi” olarak belirlenen konferansta “Yeni Teknolojilerin Aftermarket Üzerindeki Etkisi”, “Avrupa Birliği Mevzuatı”, “OEM’lerin Aftermarket’ten Beklentileri”, “Türkiye Aftermarket Pazarı”, “Aftermarket Pazarı’nda Sürdürülebilirlik” gibi başlıklar mercek altına alınacak. Etkinliğin dikkat çekici isimlerinden biri de araç tedarikçileri, parça üreticileri ve satış sonrası pazarının Kuzey Amerika’daki ticaret birliği olan MEMA Aftermarket Suppliers’ın Başkanı ve CEO’su Paul McCharthy olacak. Küresel pazarlardaki fırsatların, alanında uzman isimler tarafından tartışılacağı organizasyon, 25 Mayıs 2023’te İstanbul’da gerçekleştirilecek. 

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD), Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetler Derneği (OSS) ile Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) iş birliğiyle ve T.C. Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle gerçekleştirilen Aftermarket Konferansı, bu sene 13’üncü kez düzenleniyor. Küresel ölçekte dev bir buluşmaya ev sahipliği yapacak etkinliğe sektörün önde gelen isimleri katılım sağlayacak. Yerli ve yabancı sektör temsilcilerinin, dünyada otomotiv endüstrisinin geleceğine dair önemli açıklamalarda bulunacağı organizasyonda sektöre ilişkin çarpıcı tespit ve öngörüler de masaya yatırılacak. Bu yıl ana teması “Elektrifikasyonun Aftermarket Üzerindeki Etkisi” olarak belirlenen 13. Aftermarket Konferansı, üretici, tedarikçi, distribütör ve bağımsız servislerin yanı sıra küresel paydaşlar ile sektörün öncü isimlerinin katılımıyla 25 Mayıs 2023’te İstanbul’da gerçekleştirilecek.

Sektörün çatı kuruluşları açılışı yapacak!

Etkinliğin açılış konuşmaları; Türkiye otomotiv tedarik sanayinin tek temsilcisi olan TAYSAD’ın Yönetim Kurulu Başkanı Albert Saydam, Türkiye’de otomotiv satış sonrası pazarının çatı kuruluşu OSS Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Özalp ve Türkiye otomotiv endüstrisinin ihracattaki tek koordinatör birliği olan OİB’in Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik tarafından yapılacak. Etkinliğin dikkat çekici isimlerinden biri de araç tedarikçileri, parça üreticileri ve satış sonrası pazarının Kuzey Amerika’daki ticaret birliği olan MEMA Aftermarket Suppliers’ın Başkanı ve CEO’su Paul McCharthy olacak. Konferans kapsamında CLEPA Kıdemli Sektör Danışmanı Frank Schlehuber ve Roland Berger’in ortağı Hasmeet Kaur de birer oturum gerçekleştirecek. Öğleden sonraki oturumda ise sektör temsilcilerinin katılımıyla “Zincirin tüm halkaları ile Türkiye satış sonrası pazarı” isimli bir de panel gerçekleştirilecek.

Yeni teknolojilerin sektöre etkisi tartışılacak!

Konferansta ayrıca; “ABD ve Avrupa Aftermarket Pazarı’ndaki Güncel Durum”, “Elektrifikasyonda Aftermarket Pazarı’ndan Beklentiler”, “Yeni Teknolojilerin Aftermarket Üzerindeki Etkisi”, “Avrupa Birliği Mevzuatı”, “OEM’lerin Aftermarket’ten Beklentileri”, “Türkiye Aftermarket Pazarı”, “Aftermarket Pazarı’nda Sürdürülebilirlik

Güncel Dataların Aftermarket Üzerindeki Etkisi”, “Otomotivde Değişim ve Gelişim” ile “Geleceğin Otomotiv ve Mobilite Dünyası” başlıkları ele alınacak.

TAYSAD Hakkında

Türk otomotiv tedarik sanayinin tek ve en yetkin temsilcisi konumundaki Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği TAYSAD, 1978 yılında 14 girişimci tarafından kuruldu. “Tasarım, Teknoloji, Tedarik gücü ile dünyada ilk 10” vizyonuyla faaliyetlerine yön veren TAYSAD, üyesi olan 510 üyesi otomotiv tedarik sanayi firması, 27 milyar dolarlık iş hacmi, 13,1 milyar dolarlık ihracat, 220 binin üzerindeki istihdam ve 182 adet Ar-Ge ve Tasarım Merkezi ile ülke ekonomisine değer katmaktadır. 92 üyesinin 32 ülkede 160’tan fazla tesis yatırımı bulunan TAYSAD, Avrupa Otomotiv Tedarik Sanayicileri Derneği CLEPA’nın üyesi olup, ISO 9001:2015 ve ISO 27001:2013 sertifikalarına sahiptir. www.taysad.org.tr

Haberin Devamı

Trendler