Haberler

EBSO Başkanı Mustafa Karabağlı: “Bir de elektrikle uğraşamayız”

Göreve seçildikten sonraki ilk saha ziyaretini Menderes ve Torbalı'ya yapan Karabağlı, yeni bir indirme merkezi ve trafoyu kalıcı çözüm olarak gösterdi.

EBSO Başkanı Mustafa Karabağlı, Pancar OSB'de voltaj dalgalanmasından etkilenen üretim tesisini inceliyor
Görsel: EBSO
İçindekiler
  1. Mustafa Karabağlı: “Herhangi bir makinamızın, elektrik kalitesi nedeniyle durmasını asla ve asla kabul edemeyiz”
  2. Önce yeni trafo, sonra yeni indirme merkezi
  3. Yol, su ve doğalgaz sorunları da gündemde

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karabağlı, Pancar ve Tekeli organize sanayi bölgelerindeki voltaj dalgalanmasının 700-800’e yakın fabrikayı etkilediğini söyledi. Sorunu sahada inceleyen Karabağlı, kalıcı çözüm için yeni bir indirme merkezi ve trafo yatırımı gerektiğini belirtti.

EBSO’nun 1 Kasım’da duyurduğu incelemeye göre, bölgedeki bazı tesislerde elektrikteki voltaj dalgalanması nedeniyle üretim hatları durdu. Yönetim kurulu başkanlığına seçilmesinin ardından ilk saha ziyaretini Menderes ve Torbalı’daki sanayi bölgelerine yapan Karabağlı, Pancar OSB’de EBSO Meclis Üyesi Şener Gençer’e ait üretim tesisini ziyaret etti. İncelemeye Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun ve İzmir Tekeli OSB (İTOB) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Yücebaş da katıldı.

Mustafa Karabağlı: “Herhangi bir makinamızın, elektrik kalitesi nedeniyle durmasını asla ve asla kabul edemeyiz”

Karabağlı’nın aktardığına göre bir elektrik arızasının ardından yedek trafo yerleştirilemedi, bölgeye başka bir noktadan enerji verilmeye çalışıldı ve bu durum voltajda dalgalanmaya yol açtı. Bazı tesislerde makineler hasar gördü, bazıları ise hassas makinelerin bulunduğu hatlarda üretimi durdurdu.

“Bizim analizlerimize göre gerilimde yüzde 20 civarında bir dalgalanma meydana geliyor ama bunun süresi 400 milisaniye civarında. IEC standartlarının üzerinde bir dalgalanma yaşanıyor” diyen Karabağlı, şöyle devam etti: “Sanayici sipariş yetiştirmeye, mal satmaya, tahsilat yapmaya çalışıyor. Bir de elektrikle uğraşamayız, bunun üstesinden geleceğiz.”

Önce yeni trafo, sonra yeni indirme merkezi

Karabağlı, ilk etapta arızalanan trafonun yerine yenisinin takılacağını ve besleme noktasının tekrar bu trafoya kaydırılacağının ifade edildiğini aktardı. Ancak bunun “idare eder seviyede” bir çözüm olacağını belirten Karabağlı, “Bizim kalıcı çözüm olarak yeni bir indirme merkezine, yeni ve yalınlaştırılmış bir trafo üzerinden sanayi bölgelerimize enerji veriyor olmamız lazım. Başka türlü üretimimizi güvenceye alamayız” dedi.

Tesisi ziyaret edilen Şener Gençer, “Biz bu makineyi bu hafta çalıştırsaydık 7-8 tır ihracat yapacaktık. Mecburen bekletiyoruz” diyerek sorunun üretime etkisini anlattı.

Yol, su ve doğalgaz sorunları da gündemde

Karabağlı, kent genelindeki birçok sanayi bölgesinde yol, su ve doğalgaz sorunları yaşandığını, bu konuları yerinde inceleyip ilgili mercilere ileteceklerini söyledi. Karabağlı, “Bugün ‘bismillah’ dedik ve sahaya ilk adımımızı attık” ifadesini kullandı. Ziyaret, Torbalı Yazıbaşı Mahallesi’nde asfalt eksikliği nedeniyle ulaşım sorunu yaşanan sanayi bölgelerinin incelenmesiyle tamamlandı. Karabağlı’nın EBSO’daki göreve başlangıcı için: EBSO Başkanı Mustafa Karabağlı: “Odamızı hep beraber yöneteceğiz”.

EBSO Başkanı Mustafa Karabağlı, Pancar OSB'de voltaj dalgalanmasından etkilenen üretim tesisini inceliyor
EBSO Başkanı Mustafa Karabağlı’nın Pancar OSB ziyareti. Görsel: EBSO

Kaynaklar

  • Ege Bölgesi Sanayi Odası, “Sanayicinin Elektrik ve Yol Sorununa Anında ve Yerinde Müdahale”, 1 Kasım 2026, ebso.org.tr
Mesut Kul
Sponsorlu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kişisel verileriniz Gizlilik Politikası ve KVKK Aydınlatma Metni kapsamında işlenir.