Connect with us

Haberler

İhtiyaç ve konutta kredi talebi ikiye katlandı

Yayın tarihi

-

Karşılaştırma sitesi Enuygun.com’un analizine göre, 2013 yılının ilk beş ayında konut ve ihtiyaç kredilerine olan talep, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre iki kat arttı. Buna karşılık, yılın ilk beş ayında gerçekleşen kredi büyümesi, geçen yıla göre, ihtiyaç kredilerinde yüzde 70, konut kredilerinde ise yüzde 170 olarak gerçekleşti.

 1352799594_enuygun.com_logo

 

Enuygun.com’un gerçekleştirdiği analizde, TCMB verilerinin yanı sıra www.enuygun.com üzerinden kredi taleplerini bankalara yönlendirmeyi tercih eden kişi sayıları incelendi. Verilere göre, 2012 yılının ilk beş ayı içerisinde Enuygun.com üzerinden bankalara yönlendirilen ihtiyaç kredisi talepleri aylık ortalama 100 bin kişi iken, bu sayı 2013 yılının ilk beş ayında ortalama olarak 200 bin kişiye yükseldi. Aynı dönem içerisinde konut kredilerinde yönlendirilen ortalama talep sayısı ise aylık 8 binden 15 bine yükseldi.

TCMB verilerine göre, 2012 yılının ilk beş ayında aylık ortalama 750 milyon TL büyüyen konut kredisi hacminde bu yılki aylık artış 2 milyar TL’nin üzerine çıktı. İhtiyaç kredilerindeki aylık ortalama büyüme artışı ise aynı dönem içerisinde 1 milyar 270 milyon TL’den 2 milyar 150 bin TL’ye yükseldi.

TCMB verilerine göre konut kredilerine uygulanan faiz oranlarının geçen senenin ilk beş ayında yüzde 13-14 aralığında, bu yılın ilk beş ayında ise yüzde 8,5-9,5 aralığında olduğunu belirten Enuygun.com Baş Analisti Betül Sungurlu, “İhtiyaç kredilerinde ise yüzde 19’lardan yüzde 13’lere varan faiz düşüşleri oldu. Türkiye’de konut kredileri tarihi dip seviyeye indi. İhtiyaç kredilerinde ise 2011 yılı içerisinde faiz oranları yüzde 12’lerin de altındaydı ama şu anki oranlar tarihi dip seviyeye oldukça yaklaştı diyebiliriz. Her durumda, konutta da ihtiyaçta da, mevcut faiz oranları ile kredi kullanma ihtiyacında olan kişiler tereddüt etmeden kredi kullanabiliyor” dedi.

  Konut Kredileri (milyon TL) Konut kredisi faiz oranları (yıllık, %) İhtiyaç ve Diğer Krediler (milyon TL) İhtiyaç kredisi faiz oranları (yıllık, %)
Oca.12 69.433 14.49 86.054 19.64
Şub.12 69.568 13.45 87.080 19.2
Mar.12 70.198 13.17 88.449 18.9
Nis.12 70.863 12.99 89.548 18.34
May.12 71.814 12.68 91.141 18.26
Haz.12 72.781 12.51 92.438 17.94
Tem.12 73.464 12.18 93.193 17.75
Ağu.12 73.934 12.05 94.313 17.21
Eyl.12 75.011 11.65 95.283 16.61
Eki.12 76.187 11.03 96.530 16.18
Kas.12 77.724 10.42 97.544 15.24
Ara.12 79.412 9.9 99.458 13.9
Oca.13 80.918 9.54 100.840 13.9
Şub.13 82.565 9.46 102.769 13.7
Mar.13 84.651 9.09 105.295 13.5
Nis.13 86.526 9.03 107.599 13.37
May.13 88.791 8.79 109.453 12.71
Kaynak: TCMB

 Enuygun.com hakkında:

Karşılaştırma sitesi Enuygun.com, kullanıcılarının banka kredileri, kredi kartları, uçak biletleri, oteller, sigorta ürünleri ve internet bağlantısı hizmetlerini karşılaştırarak kendilerine en uygun seçeneği bulmalarını kolaylaştırır. Böylece kullanıcıların zamandan ve paradan tasarruf etmelerini sağlar. Türkiye’nin önde gelen internet girişimcilerinden Çağlar Erol ve Nihan Çolak Erol tarafından, Avrupa’nın tanınmış internet firmalarına yatırım yapan R2 International GmbH ortaklığında kurulan ve www.enuygun.com adresinde servis veren Enuygun.com, Türkiye’de dört ayrı ana başlıkta servis karşılaştırması olanağı sunan ilk ve tek platformdur. Karşılaştırma işlemleri, tamamen online olarak ve Enuygun.com’un kolay kullanımlı önyüzü aracılığıyla yapılabilir. Kullanıcılar, karşılaştırma işleminin ardından tek bir tıklamayla ilgilendikleri hizmeti sağlayan anlaşmalı firmalara online başvuru yapabilir ya da detaylı bilgi talep edebilirler. Bugün itibariyle bankacılık, seyahat, sigorta ve telekom alanlarını kapsayan Enuygun.com’un hizmet yelpazesi önümüzdeki dönemde yeniliklerle genişleyecektir.

Haberin Devamı
Advertisement
Yorum yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Etkinlikler & Fuarlar

KAGİDER Başkanı Esra Bezircioğlu: Kadın girişimciler için doğru alıcıya ulaşmak kritik

KAGİDER, Girişimcilik ve Satın Alma Buluşması’nı 21 Ekim 2026’da İstanbul’da ikinci kez düzenliyor. Başkan Esra Bezircioğlu pazara erişimin önemine dikkat çekti.

Yayın tarihi

-

Yazar:

KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Esra Bezircioğlu

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), kadın girişimciler ile şirketlerin satın alma ekiplerini bir araya getiren Girişimcilik ve Satın Alma Buluşması’nı ikinci kez 21 Ekim 2026’da İstanbul’da düzenleyecek. KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Esra Bezircioğlu, kadın girişimcilerin işlerini büyütmesinde doğru alıcıya ve iş ortağına ulaşmanın belirleyici olduğunu vurguladı.

Farklı sektörlerden kadın girişimcilerin katılacağı buluşmada girişimciler, ürün ve hizmetlerini doğrudan satın alma profesyonellerine anlatma ve yeni iş bağlantıları kurma imkânı bulacak. Şirketlerin satın alma ekipleri de kadın girişimcilerle tanışarak yeni ürün, hizmet ve iş birliği seçeneklerini değerlendirebilecek.

Geçen yıl 1.000’in üzerinde birebir görüşme

Geçtiğimiz yıl düzenlenen ilk buluşmada 194 kadın girişimci ile 75 satın alma profesyoneli bir araya gelmiş, 1.000’in üzerinde birebir iş görüşmesi yapılmıştı. Bu yılki etkinlikte de doğrudan temasların yeni ticari ilişkilere dönüşmesi hedefleniyor.

KAGİDER buluşmasında kadın girişimci ile satın alma profesyoneli birebir görüşmede
KAGİDER Girişimcilik ve Satın Alma Buluşması’ndan bir kare

“Doğru bağlantılar yeni iş fırsatlarının önünü açıyor”

KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Esra Bezircioğlu, pazara erişimin kadın girişimciler için önemine değinerek şunları söyledi:

“Kadın girişimcilerin işlerini büyütürken karşılaştıkları en önemli konulardan biri, doğru alıcıya ve doğru iş ortağına ulaşabilmek. Girişimcilik ve Satın Alma Buluşması bu açıdan çok kıymetli bir fırsat sunuyor. Geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiğimiz buluşmada 194 kadın girişimciyi satın alma profesyonelleriyle bir araya getirdik ve 1.000’in üzerinde birebir görüşme yapıldı. Bu yıl da kadın girişimciler ile şirketleri aynı masada buluşturarak yeni iş bağlantılarının kurulmasına katkı sağlamak istiyoruz. Kadın girişimcilerin kurumsal tedarik zincirlerinde daha fazla yer alması, işlerini büyütmeleri açısından önemli bir adım.”

Başvurular devam ediyor

Buluşma, kadın girişimciler ile kurumsal satın alma ekiplerinin doğrudan iletişim kurmasına, ürün ve hizmetlerin tanıtılmasına ve yeni ticari fırsatların değerlendirilmesine olanak sağlayacak. Kadın girişimcilerin başvuruları sürüyor; başvurular ofis@kagider.org adresi üzerinden yapılabiliyor.

Kaynaklar

  • KAGİDER basın bülteni, “KAGİDER, Kadın Girişimciler ile Satın Alma Profesyonellerini Yeniden Buluşturuyor”, 1 Ekim 2026 (Stratejist Creative Communications aracılığıyla)

Görseller: KAGİDER

Haberin Devamı

Haberler

DOF Robotics’e Deloitte Teknoloji Fast 50 Türkiye’de iki ödül

DOF Robotics, Deloitte Teknoloji Fast 50 Türkiye’de dördüncü kez üst üste listeye girdi ve küresel büyümesiyle Citibank Globality Award’ı aldı.

Yayın tarihi

-

Yazar:

DOF Robotics Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Mertcan iki ödülle

Robotik sistemler, sürükleyici eğitim ve eğlence teknolojileri, hareketli simülatörler, oyun ve içerik geliştirme ile görüntü yorumlama yazılımları alanında faaliyet gösteren DOF Robotics, Deloitte Teknoloji Fast 50 Türkiye Ödül Töreni’nde iki ödül aldı. Şirket, Deloitte Teknoloji Fast 50 Ödülü’nü dördüncü kez üst üste kazanırken küresel büyüme performansıyla Citibank Globality Award’ın da sahibi oldu.

Türkiye’de geliştirdiği teknoloji ve ürünleri 6 kıtada 80’den fazla ülkeye ulaştıran DOF Robotics, böylece üst üste dördüncü kez Türkiye’nin en hızlı büyüyen teknoloji şirketleri arasında yer aldı. Deloitte, Türkiye’nin hızlı büyüyen teknoloji şirketlerini belirlemek amacıyla Teknoloji Fast 50 programını 21 yıldır düzenliyor.

DOF Robotics, Deloitte Teknoloji Fast 50 Türkiye 2026 ödül töreni
Deloitte Teknoloji Fast 50 Türkiye 2026 ödül töreni

Citibank Globality Award ile uluslararası büyüme

Şirket, Fast 50 listesindeki sürekli performansının yanı sıra uluslararası pazarlardaki büyümesiyle Citibank Globality Award’a layık görüldü.

DOF Robotics, Citibank Globality Award 2026
DOF Robotics, Citibank Globality Award’ı aldı

“Dört yıl üst üste listede yer almak büyümenin sürdürülebilirliğini gösteriyor”

DOF Robotics Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Mertcan, listede dördüncü kez yer almalarının büyümenin dönemsel olmadığını gösterdiğini belirtti. Mertcan’a göre teknoloji geliştirme, inovasyon ve ihracat odağında kurulan yapı sürdürülebilir sonuçlar üretiyor; Citibank Globality Award ise şirketin küresel büyüme hedefleri açısından ayrıca anlam taşıyor.

Mertcan, Türkiye’de geliştirilen teknolojileri bugün 80’den fazla ülkeye ulaştırdıklarını, asıl hedeflerinin Türkiye’den çıkan teknolojilerin dünyada daha fazla söz sahibi olmasına katkı sağlamak olduğunu ifade etti. Şirketin Ar-Ge’ye, nitelikli insan kaynağına ve yeni nesil teknolojilere yatırım yapmayı sürdüreceğini, önümüzdeki dönemde küresel pazarlardaki varlığını güçlendirmeyi hedeflediğini söyledi.

Kaynaklar

  • DOF Robotics basın bülteni, “DOF Robotics’e Deloitte’tan çifte ödül”, 30.09.2026 (Bahar Ünal İletişim aracılığıyla)

Görseller: DOF Robotics basın bülteni. Öne çıkan görselde DOF Robotics Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Mertcan.

Haberin Devamı

ENERJI

ENSİA 10. yılında: Elvan Aygün Anbar ikinci 10 yılın önceliklerini açıkladı

ENSİA, 10. yılını 8 Ekim’de İzmir Tarihi Havagazı Fabrikası’nda kutlayacak. Başkan Elvan Aygün Anbar ikinci 10 yılın önceliklerini açıkladı.

Yayın tarihi

-

Yazar:

ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Elvan Aygün Anbar

2016’da kurulan Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA), 10’uncu kuruluş yılını 8 Ekim Perşembe günü saat 17.00’de İzmir Alsancak’taki Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenecek tören ve network etkinliğiyle kutlayacak. Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Elvan Aygün Anbar, ikinci on yılda yerli üretim, tedarik zinciri ve ihracat başlıklarının öne çıkacağını açıkladı.

Türkiye’yi yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanında ekipman, teknoloji ve proje üreten uluslararası bir merkez hâline getirme hedefiyle kurulan ENSİA’nın 115 kurumsal üyesi bulunuyor. Üye şirketlerin sağladığı istihdam 50 bin kişiyi aşıyor. Dernek, 2022’de Avrupa Küme Analizleri Sekreterliği’nden (ESCA) Bronz Etiket almıştı.

AB projeleri ve kümelenme yapısı

Derneğin on yıllık sürecini değerlendiren Anbar, ENSİA’nın yürüttüğü Avrupa Birliği projeleriyle paydaşlarına katkı sağladığını belirtti. Anbar’a göre dernek, temiz enerji kaynaklarının yalnızca elektrik üretimindeki payını değil, bu kaynakların teknolojiye, sanayi üretimine, nitelikli istihdama ve ihracata dönüştürülmesini de hedefleyerek çalıştı ve bugün bir kümelenme yapısına dönüştü. Anbar, önceki yönetim kurulu başkanları Hüseyin Vatansever ve Alper Kalaycı ile yönetimlerde görev alan isimlere teşekkür etti.

ENSİA Genç ile insan kaynağı

Temiz enerji sektöründe kariyer planlayan mühendis adaylarını bir araya getiren “ENSİA Genç” yapılanması, kamu ve vakıf üniversitelerinde örgütleniyor. Anbar, temiz enerji dönüşümünün yeni santrallerle sınırlı kalmayacağını, tesisleri tasarlayacak, üretecek ve işletecek insan kaynağının da aynı hızla yetiştirilmesi gerektiğini vurguladı. Eğitim programlarının sanayinin ihtiyaçlarıyla daha yakından buluşmasını amaçladıklarını, sektörün sorun ve taleplerini kamuoyu ve karar alıcılarla paylaşmayı sürdüreceklerini ifade etti.

İkinci 10 yılın öncelikleri

Anbar’ın açıklamasına göre ENSİA önümüzdeki dönemde şu başlıklara odaklanacak:

  • Yerli üretim oranının yükseltilmesi
  • Tedarik zincirinin geliştirilmesi
  • İhracat kapasitesinin artırılması
  • Temiz enerji teknolojilerinde yenilikçi girişimlerin desteklenmesi

Anbar, Türkiye’nin üretim kültürü, mühendislik yetkinlikleri ve uluslararası pazarlarda rekabet eden şirketleriyle temiz enerjide yalnızca tüketici değil, teknoloji geliştiren, ekipman üreten ve ihraç eden bir konuma ulaşması için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Kaynaklar

  • ENSİA basın bülteni, “Türkiye’nin Temiz Enerji Kümesi ENSİA 10 yaşında”, 22.09.2026 (İBA İletişim aracılığıyla)

Görsel: ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Elvan Aygün Anbar (ENSİA basın bülteni).

Haberin Devamı

Trendler