Proje Raporları
“Enerji Verimliliği ve Binalarda Isı Yalıtımı Tüketici Algı Araştırması” sonuçları açıklandı!
Yalıtım sektörünün lideri Filli Boya Yalıtım’ın desteği ileSürdürülebilirlik Akademisi tarafından gerçekleştirilen “Enerji Verimliliği ve Binalarda Isı Yalıtımı Tüketici Algı Araştırması” sonuçları düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı. Türkiye’de “Sürdürülebilir İş” modellerine geçiş için öncü olma hedefi doğrultusunda bir bilgi merkezi olarak çalışan Sürdürülebilirlik Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Sungur Bursa ısı yalıtımının kentsel dönüşümün gizli finansman kaynağı olabileceğini ifade etti.
Türkiye genelinde 16 il ve 7 bölgede gerçekleştirilen araştırma Capatect’in desteği ile, Türkiye’de “Sürdürülebilir İş” modellerine geçiş için öncü olma hedefi doğrultusunda bir bilgi merkezi olarak çalışan Sürdürülebilirlik Akademisi tarafından gerçekleştirildi.
Araştırma kapsamında, ‘daire satın almada belirleyici en önemli etken nedir’;‘tüketicinin ısı yalıtımı yaptırmamasının en büyük engeli nedir’;‘Türkiye’de tüketicilere göre konutlarda en yüksek enerji maliyet kalemleri nelerdir’ gibi soruların cevapları arandı. Araştırmada tüketicinin ısı yalıtımı – tasarruf ilişkisini nasıl değerlendirdiği, ısı yalıtımı yaptırma oranı – sosyo ekonomik durum ilişkisi de ölçümlendi.
Sonuçları ile Türkiye’de tüketicinin enerji verimliliği ve binalarda ısı yalıtımı ilişkisini nasıl algıladığını, beklentilerinin nelerolduğunu ortaya koyan“Enerji Verimliliği ve Binalarda Isı Yalıtımı Tüketici Algı Araştırması”yalıtım sektörü için çarpıcı sonuçlar içeriyor.Araştırmaya göre 10 kişiden 9’uısı yalıtımını konutta çok önemli olarak tanımlıyor.Isı yalıtımı para ve enerji tasarrufu sağladığı için önemli olarak değerlendiriliyor. Ancak sadece dört kişiden biri ısı yalıtımının enerji verimliliği için önemli olduğunu düşünüyor.
Araştırmanın çarpıcı sonuçlarından bir diğeriise,tüketicilerin ısı yalıtımının enerji faturalarına olan etkisi ile ilgili algıları.Tüketiciler gerçek verilerin tersine enerji faturalarını arttıran en önemli nedenin elektrikli ev eşyaları olduğunu düşünüyorlar.Diğer bir deyişle araştırma, bireylerin konutlarda enerji faturalarını elektirikli ev aletleri ve beyaz eşyanın arttırdığını düşündüklerini, ısı yalıtımının ise tüketiciler için büyük ölçüde tasarruf ve konfor sağladığını ortaya koyuyor.
Isı yalıtımı mantolama olarak algılanıyor
Türkiye’de iki bireyden biri ısı yalıtımını mantolama olarak tanımlıyor ve bireylerin %82’si mantolamayı en etkili ısı yalıtım yöntemi olarak değerlendiriyor.
Konut satın alımında ısı yalıtımı çok etkili değil
Konut satın alımında yalnızca dört kişiden biri bina yalıtımına önem veriyor. Bireyler için konutların konforlu olması, konutta ısı yalıtımı olmasından daha önemli.
Türkiye’de enerji verimliğine yönelik bilgi seviyesi düşük
Araştırma sonuçlarına göre Türkiye’de her üç kişiden biri enerji verimliliği için ne yapması gerektiğini, her iki kişiden biri ise enerji verimliliği ve ısı yalıtımı ilişkisini bilmiyor. Bunlara ek olarak Türkiye’de ısı yalıtımına dair mevzuatın varlığından haberdar olduğunu belirten bireylerin sayısı %40 oranında. Bilgi seviyesinin düşük olmasının nedeni bilgilendirmelerin yetersiz olması olarak değerlendiriliyor. Türkiye’nin %70’i ısı yalıtımına dair en etkin bilgi kaynağını yakın çevre olarak değerlendiriyor.
Isı yalıtımına yapılan yatırım kendini kısa sürede finanse ediyor
Araştırmaya katılan her iki kişiden biri ısı yalıtımına yapılan yatırımın 2 yıl içerisinde kendini finanse edeceğini belirtiyor.Araştırma kapsamında binasında ve dairesinde ısı yalıtımı olan bireyler arkadaşlarına ve çevresine ısı yalıtımını tavsiye ediyor.Isı yalıtımlı binalarda oturan bireylerin %74’ü elektrik faturalarında %40’tan daha fazla enerji tasarrufu yaptığını düşünüyor.
Araştırma sonuçlarının açıklandığı basın toplantısında konuşma yapan Sürdürülebilirlik Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Sungur Bursa,“Cari açığımızın en önemli kalemini oluşturan enerji giderlerinin azaltılması ve sürdürülebilir gelecek için kaynak tüketimi ve bireylerin bilinçlendirilmesi çalışmalarındaönemli ölçüde yol göstereceğine ve yön vereceğine inandığımız araştırmamızın sonuçlarının kamu ve özel sektör ile sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarına önemli katkılarının olacağına inanıyoruz. Binalardaki enerji tüketiminin toplam enerji tüketiminde önemli bir paya sahip olduğu dikkate alındığında, ısı yalıtımının kentsel dönüşümün gizli finansman kaynağı olabileceğini söyleyebiliriz.” dedi.
Betek Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Gülay Dindoruk yapılan araştırmayla ilgili olarak:
“Bizim için önemli olan, pazar lideri olarak yaptığımız işten memnuniyet duyanların olması. Bu araştırma sonucunda da görüyoruz ki ısı yalıtımı yaptıranların büyük çoğunluğu çevresindeki insanlara ısı yalıtımını tavsiye ediyor. Bu da işimizi iyi yaptığımızı gösteriyor. Araştırma sonucundan gördüğümüz diğer bir sonuç ise ısı yalıtımı yaptırmak isteyenlerin finansman kaynağına ihtiyaç duyması. Burada hem devlete hem de bankacılık sektörüne önemli işler düşüyor. Isı yalıtımında binaların rolünün çok önemli olduğunu biliyoruz. Bu sebeple de uygulanacak yöntemlerin ülke ekonomisine katkı sağlayacağı şüphesizdir.“dedi.
Gülay Dindoruk, ”Biz Filli Boya olarak enerji tasarrufu konusunda halkımızı bilinçlendirmek için pek çok kulvarda çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu araştırmayı desteklememizdeki amaç da bu çalışmaların sonuçlarını ölçümlemekti. Görünen o ki yapılan çalışmalar ısı yalıtım konusunda halkımızı bilinçlendirmiş ve ısı yalıtım konusunda onları teşvik etmiştir. Biz Filli Boya olarak gelecek nesillere dahi iyi bir dünya bırakmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz.”dedi.
Basın toplantısının karbon ayakizi ölçüldü!
Tüm etkinliklerini karbon nötr olarak gerçekleştiren Sürdürülebilirlik Akademisi tarafından basın toplantısının karbon ayakizi hesaplandı.
“Enerji Verimliliği Ve Binalarda Isı Yalıtımı Tüketici Algı Araştırması”nın Dikkat Çeken Sonuçları;
v Her iki kişiden biri enerji verimliliği ile ısı yalıtımı ilişkisini bilmiyor.
v Konut satın alımında yalnızca dört kişiden biri bina yalıtımına önem veriyor.
v Araştırmaya katılanların %71’inde ısı yalıtımı bulunmuyor.
v Türkiye’nin %82’si mantolamayı en etkili ısı yalıtım yöntemi olarak değerlendiriyor.
v Bireyler konutlarda enerji faturalarını beyaz eşyanın arttırdığını düşünüyor.
v Bireylerin %66’sı yeni mobilya yerine ısı yalıtımını tercih ediyor.
v Her dört kişiden üçü ısı yalıtımını para ve enerji tasarrufu sağladığı için önemli buluyor.
v Yalıtım yaptıran bireylerin %74’ü elektrik faturalarında %40’tan fazla tasarruf yaptığını düşünüyor.
v Araştırmaya katılanların %39’u, binalar için zorunlu olan Enerji Kimlik Belgesi hakkında yeterli bilgiye sahip değil.
v Her 10 bireyden 9’u konutlarda ısı yalıtımının çok önemli olduğunu düşünüyor.
v Isı yalıtımı yaptıranların %85’i ısı yalıtım yaptırmayı çevresine tavsiye ediyor.
v Isı yalıtımı konusundaki bilgilendirmeler yetersiz bulunuyor.
v Bireyler ısı yalıtımının iki senede kendisini finanse ettiğini düşünüyor.
Haberler
İstanbul’un turizmde yeni hedefi 2016’da Paris’i geçmek
MasterCard, tüm dünyada 132 kenti kapsayan, geleneksel hale getirdiği “Hedef Şehirler Endeksi” raporunu yayımladı. “Hedef Şehirler Endeksi 2014”, bu yıl içinde dünyanın en gözde turizm kentlerine yapılan seyahatleri, ziyaretçi sayılarını ve turizm gelirlerindeki potansiyeli karşılaştırmalı olarak ele alıyor. “Hedef Şehirler Endeksi 2014”e göre İstanbul, tüm dünyada en hızlı büyüyen turizm şehirleri arasında dikkat çekiyor. Bu yıl Avrupa’da Londra ve Paris’ten sonra en çok ziyaretçiyi çekeceği hesaplanan İstanbul, Avrupa’da üçüncü, tüm dünyada yedinci büyük seyahat şehri oldu.
MasterCard’ın gelenekselleştirdiği ve dünyanın önde gelen 132 şehrini inceleyen turizm trendleri raporu yayımlandı. “Hedef Şehirler Endeksi 2014” raporunda bu yılın sonuna kadar şehirlerin uluslararası ziyaretçi sayılarındaki değişim ve turizm geliri potansiyelleri karşılaştırmalı olarak incelendi. MasterCard’ın “Hedef Şehirler Endeksi 2014” araştırması, küresel ekonomide önemli rol oynayan kentleri ziyaret eden turistlerin yaptığı harcamalardaki yıllık değişimi de gözler önüne seriyor. Analizler, 2014 sonunda ziyaretçilerin, gözde turizm şehirlerine bırakacakları toplam dövizi öngörüyor.
İstanbul Avrupa’da bir sıra yükseldi üçüncülüğü kaptı
Son dört yılda üç kez liste başı olan Londra, 2014’te de birinciliği elden bırakmayarak toplam 18,69 milyon ziyaretçiyle zirvede yer alıyor. Londra’yı 18,37 milyon ziyaretçiyle Bangkok, 15,57 milyon ziyaretçiyle Paris takip ediyor. Dünyanın en çok ziyaretçi çeken kenti Londra, haliyle Avrupa’da da birinci sırada yer alıyor.
Dünya çapında 11,6 milyon ziyaretçi beklentisiyle 2014’te dünyanın en çok ziyaretçi çeken kentleri arasında İstanbul yedinci sırayı alıyor. İstanbul’un turizmde büyüme rakamları göz dolduruyor. Geçen yıl 9,87 milyon ziyaretçi alan İstanbul’un 2014’te ziyaretçi adedinde %17,5 büyüme kaydedeceği öngörülüyor. Avrupa’da Londra ve Paris’ten sonra en çok ziyaretçi ağırlayan şehir 2014’te İstanbul olacak. Ziyaretçi harcamalarına göre sıralamadaysa İstanbul, Barselona’nın ardından dördüncü sırayı alıyor. Araştırmaya göre ziyaretçi artışında İstanbul, dünyanın zirvesinde. Bu büyüme rakamlarıyla İstanbul’un 2016’da Paris’i geçerek Avrupa’nın ikincisi olacağı hesaplanıyor.
2014’te İstanbul’u ziyaret eden turistlerin bırakacağı toplam gelir ise 9,38 milyar dolar olacak. Bu miktar, İstanbul’u toplam turizm gelirlerinde dünyanın en kazançlı ilk 10 kenti arasına alıyor. Bu gelir, İstanbul nüfusuna oranla kişi başına 1351 dolar gelire karşılık geliyor.
İstanbul turizm büyümesinde rakiplerine tur bindirdi
Avrupalılar arasında İstanbul’u ziyaret etme trendi hızla yükseliyor. “Hedef Şehirler Endeksi 2014”e göre İstanbul’a en çok turist gönderecek şehir 500 bin ziyaretçiyle Londra. Londra’dan gelen turistlerin İstanbul ekonomisine 412 milyon dolar turizm geliri bırakması bekleniyor. İkinci sırada 448 bin ziyaretçiyle Paris geliyor. Fakat Paris’ten gelen ziyaretçilerin Türk turizmine katkısı daha büyük olacak. 2014’te İstanbul’u ziyaret edecek Parislilerin toplam 512 milyon dolar gelir bırakacağı hesaplanıyor. İlk beş içinde geri kalan sıralamayı 403 bin ziyaretçi ve 442 milyon dolar gelirle Frankfurt, 400 bin ziyaretçi ve 289 milyon dolar gelirle Amsterdam ve 329 milyon ziyaretçi ve 361 milyon dolar gelirle Münih alıyor. Araştırmaya göre İstanbul’a ziyaretçi gönderen ilk beş şehir Avrupa’dan çıkıyor. Bu kentlerin İstanbul’u ziyaret eden turist rakamlarında geçen yıla nazaran çift haneli büyüme de, İstanbul’un turizmdeki büyümesini ispatlıyor. Toplamda İstanbul’u ziyaret edenlerin %55’i Avrupa dışında kentlerden İstanbul’a geliyor.
İstanbul, 2009-2014 arası verilere göre dünyada ziyaretçi açısından en hızlı büyüyen kent oldu. İstanbul’a havayoluyla gelen ziyaretçilerin sayısı bu beş yıl içinde toplam %104,6 oranında arttı. Havayolu endeksine göre İstanbul’un arkasından Hong Kong, Dubai, Moskova ve Singapur geliyor.
İlk altı ayda ziyaretçide rekora koştuk
İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün aylık turizm istatistiklerine göre yılın ilk yarısını kapsayan Ocak-Haziran 2014 döneminde İstanbul şimdiden 5,38 milyon turist ağırladı. Geçen yılın aynı dönemine göre ziyaretçi sayıları %9 artmış durumda. 2014 yılının ilk yarısında İstanbul’a gelen yabancı ziyaretçiler arasında toplamda %9,9 oranla 531 bin Alman ziyaretçi başı çekiyor. İkinci sırada %5,6 ile 301 bin Rus ziyaretçi geliyor. Geri kalan sıralamada ise %4,6 ile 246 bin Amerikalı, %4,4 ile 235 bin İranlı, %4,1 ile 221 bin İngiliz, %4,1 ile 221 bin Fransız ve %3,7 ile 198 bin İtalyan geliyor.
“Hedef Şehirler Endeksi 2014”ü değerlendiren MasterCard Güneydoğu Avrupa Genel Müdürü Mete Güney, şunları söyledi: “Doğal ve kültürel zenginlikleri nedeniyle ülkemiz, tüm dünyadan ziyaretçilerin yükselen tercihi olmayı sürdürüyor. MasterCard olarak gelenekselleştirdiğimiz Hedef Şehirler Endeksi 2014 araştırmasında İstanbul’un birçok kenti geride bırakarak dünyanın en çok ziyaretçi çeken yedinci şehri olduğunu tespit ettik. Ayrıca Avrupa’da Londra ve Paris’ten sonra en çok ziyaretçi alan kent 2014’te İstanbul oldu. 2009-2014 yılları arasında seyahatlerin hızla arttığı İstanbul’un büyüme rakamlarıyla 2016’da Paris’i geride bırakarak Avrupa’nın ikinci büyük turizm kenti olacağı hesaplanıyor. MasterCard olarak, yükselen bir dünya markası olarak İstanbul’un turizm gücüne katkı sağlamaktan memnuniyet duyuyoruz.”
Haberler
Mart ayında ekonomi dünyasında neler yaşandı
Mart ayında ekonomi dünyasında nelerin yaşandığını, Medya Takip Merkezi (MTM) derleyerek raporladı. Ekonomi haberlerinin incelenerek hazırlandığı raporda, basına en fazla konu edilen olay ve gelişmelerin başında ihracat yer alırken, işsizlik ile ilgili çıkan haberler de ekonomi gündeminde konuşulan konular arasında yer aldı.
Medya Takip Merkezi (MTM)’nin ekonomi gündemine ilişkin hazırladığı raporda ihracat, Mart ayında 48 bine yakın haberle gündeme gelerek, ayın en çok konuşulan konuları arasında ilk sırada yer aldı. Açıklanan rakamlara göre, ihracat geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 6,2 artarak 13 milyar 150 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ticaret açığı ise aynı dönemde yüzde 27,2 azalarak 5 milyar 100 milyon dolara geriledi.
Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne ihracatı, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 7,5 artış gösterdi ve 5 milyar 470 milyon dolara ulaştı. TÜİK ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan Geçici Dış Ticaret İstatistikleri’ne göre ise AB’nin ihracattaki payı yüzde 41,1’den yüzde 41,6’ya yükseldi.
Rapora göre, Mart ayı ekonomi gündeminde en fazla konuşulan bir diğer konu, 27 bini aşkın haber sayısıyla işsizlik oldu. TUİK’in verilerine göre; Türkiye genelinde işsiz sayısı 2013 yılında bir önceki yıla oranla 229 bin kişi artarak 2 milyon 747 bin kişiye ulaştı. İşsizlik oranı ise 0.5 puanlık artış ile yüzde 9,7 seviyesinde gerçekleşti.
15- 24 yaş grubundaki genç nüfusta işsizlik oranı ise 1.2 puanlık artışla yüzde 18,7 olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde işgücüne katılma oranı, 2013 yılında bir önceki yıla göre 0,8 puan artarak yüzde 50,8 oldu. Erkeklerde işgücüne katılma oranı bir önceki yıla göre 0,5 puanlık artışla yüzde 71,5, kadınlarda ise, 1,3 puanlık artışla yüzde 30,8 olarak gerçekleşti. TUİK’in yıllık değerlendirmesinde, en fazla işsizlik oranının yüzde 14,5 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, en düşük oranın ise yüzde 6,7 ile Batı Karadeniz ve Kuzeydoğu Anadolu bölgelerinde olduğu ortaya kondu.
MTM’nin gazeteler, dergiler, televizyon kanalları ile internet medyasını kapsayan raporuna göre, Merkez Bankası 18 bin 819 adet haberle, sıklıkla gündemde kalan kurum oldu.
ENFLASYON VERİLERİNDE ARTIŞ
TUİK’in önceki ayın enflasyon rakamlarını açıklaması, Mart ayının öne çıkan başlıkları arasında yer aldı. TUİK’in verilerine göre; Şubat’ta enflasyon aylık olarak yüzde 0,43 yükseldi. Yıllık enflasyon ise yüzde 7,89’a ulaştı. Enflasyon böylelikle Eylül 2013’te gördüğü yüzde 7,88’lik seviyeden bu yana en yüksek düzeye ulaşmış oldu. Şubat ayında en çok zam yapılan ve fiyat indirimine uğrayan ürünlerin de açıklandığı araştırmaya göre; fiyatı en çok artan ürün % 22,51’lik artışla mandalina olurken, fiyatı en çok düşen ürün % 25,56’lık kayıpla kabak oldu.
S&P’DEN TÜRKİYE AÇIKLAMASI
Standard & Poor’s’un (S&P) gelişmekte olan ülke ekonomilerine ilişkin açıkladığı raporda, “Gelişmekte olan piyasalar arasında Türkiye, Ukrayna ve Gana, değişen sermaye akışlarına karşı en kırılgan üç ülke. Öte yandan Çin, Filipinler, Angola spekturumun güçlü kısmını oluşturuyor” ifadelerine yer verildi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s, politika risklerinin gelişmekte olan ekonomilerin ratingleri için temel önem taşıdığını belirtmesiyle ekonomi gündeminde yer aldı.
MOODY’STEN 10 TÜRK BANKASINA İNCELEME
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, 10 Türk bankasını olası bir not indirimi için izlemeye almasıyla gündeme geldi. Açıklamada bankacılık sisteminin, ileriki 12-18 ay boyunca, büyümedeki yavaşlama, Türk bankalarının fonlama maliyetlerinin artması ve politik risklerden dolayı zorlu bir durumun içerisinde olacağı belirtildi. Türk bankalarındaki varlık kalitesinin ve karlılığın zayıflayacağı bildirildi. Türkiye’nin 2014 yılında yüzde 2,5 büyüyeceği öngörülen açıklamada, Türk bankalarındaki fonlama masraflarının 2013 ortalamasıyla karşılaştırıldığında 400 baz puan arttığı kaydedildi.
FED’DEN TAHVİL ALIM AZALTIM KARARI
Medya Takip Merkezi aynı araştırmasına göre; FED’in Janet Yellen’in başkanlık görevine getirilmesinin ardından Mart ayında ilk toplantısını gerçekleştirmesi, ekonomi basınının gündeminde yer aldı. Toplantıdan, 10 milyar dolarlık tahvil alım azaltımı kararı çıktı. FED işsizlik odaklı sözlü müdahale politikasında ise değişikliğe giderken faiz artırımı için 2015 yılı ön plana çıktı. Bu karar sonrası Dolar, TL karşısında yükselerek 2.2350 TL’ye çıktı. Altın ise 1330 dolara geriledi. Uzmanlara göre FED’in faiz artırmak için 2015’in ilk 6 ayını vurgulaması dolar/TL için varlık azaltımın yanında yeni bir baskı unsuru olacağı ekonomi gündeminde tartışılan konulardan biri oldu.
TÜSİAD’IN AÇIKLAMALARI
Twitter’ın kapatılmasına ilişkin yaptığı açıklamaları ile TÜSİAD, Mart ayında gündeme gelen kuruluşlar arasındaydı. TÜSİAD, yazılı açıklamasında “Orantısız ve özgürlüklere aykırı bu tür yasaklamaların temelsiz korkuların göstergesi olduğu ve demokrasiye hizmet etmediği açık” ifadelerini kullandı.
TÜSİAD ayrıca, Nisan ayının başında Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile birlikte düzenleyeceği konferansla ilgili olarak da adından söz ettirdi. Konferansa Türk ve Çin iş dünyasının önde gelen isimleri davet edildi.
MTM VERİLERİYLE AYIN DİKKAT ÇEKEN EKONOMİK GELİŞMELERİ:
– Türkiye’nin en yaygın toptan satış mağazalarından biri olan Bizim Toptan, 2013’ü 2.2 milyarlık ciroyla kapattı.
İstanbul’da şubat ayı perakende fiyatları yüzde 1.01, toptan fiyatlar yüzde 0.47 arttı.
– Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Kıbrıs şubesini Lefkoşa’da açtı.
– Türkiye Bankalar Birliği’nden (TBB) binlerce dövizzedeye yapılandırma müjdesi geldi. TBB Yönetim Kurulu, 2007-2009 arasında İsviçre Frangı veya Japon Yeni’ne endeksli olarak kullandırılan konut kredilerinin Türk Lirası cinsinden yapılandırılmasına ilişkin tavsiye kararı aldı.
– 2013 yılında yüzde 20 artışla 11.8 milyar TL ciro elden BİM’in, net kârı ise yüzde 24 yükselerek 413 milyon TL oldu.
– Ülker 2013 yılını 2.8 milyar TL ciro ve 313 milyon TL faaliyet kârı ile kapattı.
– Geçen yıl 5.954 milyon TL civarında konsolide net satış gerçekleştiren Şişecam Topluluğu, 2013 yıl sonu itibarıyla net kârını da 454 milyon TL’ye çıkardı.
– Sabancı Holding’in 2013 yılında konsolide gelirleri, 2012 yılına göre yüzde 15 artarak 24 milyar TL’yi aştı. Aynı dönemde Sabancı Holding, 4 milyar 859 milyon TL konsolide faaliyet kârı elde ederken; net kârı 1 milyar 731 milyon TL oldu.
– Tav’ın işlettiği İstanbul Atatürk Havalimanı, Ocak ayında yolcu trafiği en hızlı büyüyen havalimanı oldu.
– Sanayi üretimi ocakta zirve yaptı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre; takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7.3 artarak 27 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.
– Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tarımsal destekleme ödemeleri kapsamında çiftçi ve üreticilere ödenmek üzere 1 milyar 247 milyon lira ödeneğin serbest bırakılmasını onayladı.
– Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından bugün açıklanan ocak ayı cari işlemler açığı, bir önceki yılın Ocak ayına göre 932 milyon dolar azalarak 4 milyar 877 milyon dolara geriledi.
– Migros’un 2013 konsolide satışları 7 milyar 127 milyon lira oldu. 2013 dördüncü çeyrek ve yıl sonu bilançosunu açıklayan şirket, yüzde 10.2 büyüdü.
– Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) kredi kartına taksit sınırlaması getirmesinin ardından taksitli harcamalar, 2014 şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18 geriledi.
– Ekonomi Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, geçen yıl ocak ayında 802 milyon dolar olan Türkiye’ye giren uluslararası doğrudan yatırım tutarı bu yıl Ocak ayında yüzde 51’lik artışla 1 milyar 211 milyon dolara yükseldi.
– Borsa İstanbul 100 endeksi son 5 yıldır devam eden mart aylarındaki yükseliş geleneğini bu sene de bozmayarak ayın bitmesine bir gün kala elde ettiği kazanımla şubat ayı kapanışına göre yüzde 10,5 oranında artış kaydetti.
Haberler
Çalışanını sağlıklı yaşama en çok teşvik eden ülke Türkiye
İş dünyası ticari hedeflerde başarıya ulaşmak, çalışanlarında sağlıklı bir yaşam tarzı benimsetmek için spora yöneldi. Randstad, Türkiye’nin de dahil olduğu 33 ülkede gerçekleştirdiği 2014’ün ilk Workmonitor araştırmasını yayınladı. Araştırmasında tüm dünyada çalışanların % 70’i, düzenli egzersiz yaptıkları veya bir sporla meşgul oldukları takdirde işlerinde daha verimli olduğunu belirtti. İşverenlerin çalışanlarını sağlıklı yaşama teşvik eden girişimlerin de araştırıldığı Workmonitor, iş saatleri içinde çalışanlarına en yüksek egzersiz yapma imkanı tanıyan ülkenin Türkiye olduğunu gösteriyor. Sağlıklı beslenmenin de ön plana çıktığı araştırma, çalışanların asansör yerine daha çok merdivenleri tercih ettiğini ortaya koydu.
Randstad iş dünyasının nabzını ölçmeye devam ediyor. 10 yıldır ‘Workmonitor’ adıyla yılda 4 kez iş dünyasının eğilimlerini araştıran Randstad, Avrupa, Asya Pasifik ve Amerika kıtalarını içeren, Türkiye’nin de dahil olduğu 33 ülkeyi kapsayan 2014’ün ilk “Global iş dünyası eğilimleri” raporunu yayınladı. “İş dünyasında sağlıklı yaşam” konusuyla gerçekleştirilen yılın ilk araştırmasında tüm dünyada çalışanların % 70’i düzenli egzersiz yaptıkları veya bir sporla meşgul oldukları takdirde işlerinde daha verimli olduğunu söyledi. İşte üretkenlik ve verimliliğin sporla arttığını savunan Amerikalı ve Asyalı çalışanları, Belçika, Hollanda, Birleşik Krallık ve Türkiye takip etti.
Araştırmada işverenlerin % 56’sının çalışanların sağlıklı yaşam tarzıyla ilgili talepleri doğrultusunda bilinçli girişimlerde bulunduğu ortaya çıktı. İşverenlerin neredeyse üçte biri çalışanlarına iş saatleri içinde fiziksel egzersiz yapma olanağı tanırken, bu oranın % 40 ile en yüksek Türkiye’de olduğu ölçümlendi.
İŞ DÜNYASINDA SAĞLIKLI GİRİŞİMLER ARTIYOR
Workmonitor 2014’ün ilk araştırmasında işverenlerin % 35’inin çalışanlarına işyerinde spor yapma olanağı veya bir spor salonunda indirim gibi kolaylıklar sunduğu belirlendi. Öte yandan yine işverenlerin % 45’i çalışanlarının sağlıklı beslenmesine üst düzey önem gösteriyor ve şirket yemekhanesi ya da anlaşmalı mekanlarda sağlıklı gıdalara destek veriyor. Araştırmanın diğer önemli bir bulgusu ise işverenlerin spor ve sağlıklı gıdaların haricinde çalışanlarının zihinsel zindeliği için kurum içinde mesleki koçlara veya akıl hocalarına daha fazla yer vermesi oldu.
Araştırmada zihinsel olduğu kadar, bedensel olarak da sağlıklı olan çalışanların mesai saatlerinde daha mutlu ve verimli çalıştığı tespit edildi. Sağlık politikalarını benimseyen, sağlıklı gıdaların tüketilmesini teşvik eden kurum çalışanları, eskiye nazaran konsantrasyonlarının arttığını, çalışma isteği ve enerji ile belirlenen hedeflere ulaşmada daha fazla efor sarf ettiklerini söyledi.
MERDİVEN KULLANIMI ARTIYOR
Çalışanlar tarafındaki sağlıklı yaşam girişimleri arasında işyerinde merdiven kullanımı da gün geçtikçe artıyor. Gün içinde en çok Hintli çalışanlar (% 86) merdiven kullanırken, Türkiye’de ise her 100 çalışandan 73’ünün asansör yerine merdivenleri tercih ettiği tespit edildi. Araştırmaya katılanlar arasında fiziksel egzersiz yapma eğilimi yüzde 55 ile en fazla erkeklerde ölçümlendi. Fiziksel egzersiz ve spor yapmak için (% 59) genç çalışanların daha fazla istekli olduğu belirlendi. Araştırmaya katılan çalışanların yarısı mesai bitiminde iş arkadaşlarıyla spor yapmayı sevdiğini söyledi. Latin Amerika’daki her 100 çalışandan 67’si, Asya’daki her 100 çalışandan 63’ü mesai bitiminde iş arkadaşları ile spor yapmayı severken, Avrupa’da bu oran % 37 olarak ölçümlendi. Araştırmaya Türkiye’den katılan çalışanların yöneltilen sorulara verdikleri yanıtlar ise şöyle;
Yanıtlar |
Katılıyorum |
Katılmıyorum |
Düzenli spor yaptığımda işte daha iyi performans gösteriyorum |
86 |
14 |
İşverenim sağlıklı bir yaşam tarzını destekliyor |
62 |
38 |
İşverenim iş koçluğu ve danışmanlık sağlayarak zihinsel olarak formda kalmamı destekliyor |
52 |
48 |
İşverenim mesai saatlerinde spora gitmeme izin veriyor |
40 |
60 |
İşverenim içeride ya da dışarıda indirimli spor olanağı sunuyor |
39 |
61 |
Sağlıklı yaşam için spor ve egzersiz bir numaralı önceliğim |
86 |
14 |
İşverenim sağlıklı beslenmeyi teşvik ediyor |
64 |
36 |
Formda kalmak için işte asansör yerine merdivenleri kullanıyorum |
73 |
27 |
Ofis arkadaşlarımla iş çıkışı spora gitmeyi seviyorum |
64 |
36 |
-
Madencilik5 yıl önce
İş Makinesi Sektörü Almanya’da Buluşuyor
-
Diğer Gıda & İçecek5 yıl önce
Propolisi Türkiye’den Dünyaya İhraç Eden Kadın
-
Haberler9 yıl önce
Türk Havayolları ve Boeing uzun vadeli işbirliği anlaşması imzaladı.
-
Diğer İmalatlar5 yıl önce
CITS’in Genel Müdürü Ertan Göral oldu
-
Sanayi3 yıl önce
Saha İstanbul Çorumlu sanayicilerle buluştu
-
Lojistik4 yıl önce
Linde’ye EcoVadis’den ikinci kez altın madalya!
-
Haberler4 yıl önce
Akıllı sel bariyerleri, sel baskınlarının önüne geçecek
-
İMALAT4 yıl önce
Atlas Copco’dan sanayiye enerji tasarruf sağlayacak 10 öneri
-
Yeni Teknolojiler4 yıl önce
Ulusal siber sınırlar gerçek ülke sınırları kadar önemli
-
Otomotiv4 yıl önce
CHEP Türkiye’de üst düzey atama
-
Makina & Ekipman4 yıl önce
Rockwell Automation siber güvenlik şirketi OYLO’yu satın aldı
-
İMALAT4 yıl önce
Coşkunöz Holding’in Dönüşüm Proje Koordinatörü Evren Özbanazi oldu