Litvanyalı femtosaniye lazer üreticisi LITILIT, Vilnius’ta 6 milyon avroluk yeni fabrikasını açtı. Şirket, ilk yıl 1.000 lazer üretmeyi, tam kapasitede ise yılda 3.000 lazere ulaşmayı hedefliyor.
LITILIT, 16 Ekim’de Vilnius’ta yeni lazer fabrikasını hizmete aldı. Şirketin açıklamasına göre tesis, femtosaniye lazerlerde dünyanın en yüksek potansiyel üretim kapasitesine sahip. Kapasite kademeli olarak artırılacak: açılışın ardından ilk yıl 1.000, tam kapasitede ise yılda 3.000 femtosaniye lazer üretilmesi planlanıyor. Üretimin büyük bölümü Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya’ya ihraç edilecek.
4.000 metrekarelik tesis, 2.500 metrekarelik ISO 5 temiz oda
İnşaatına bu yıl haziran ayında başlanan fabrika, SIRIN Development’ın Vilnius Plungės Caddesi’nde geliştirdiği Sirin Park Gariūnai lojistik parkında yer alıyor. 4.000 metrekareyi aşan tesiste CNC metal işleme atölyesi, robotlu montaj ve test atölyeleri ile Baltık bölgesinin en büyüklerinden biri olan yaklaşık 2.500 metrekarelik ISO 5 temiz oda bulunuyor. Projenin toplam değeri 6 milyon avro.
Şirketin kurucu ortağı ve CEO’su Nikolajus Gavrilinas, fabrikanın hem 2014’ten bu yana lazer teknolojisi geliştiren şirket hem de lazer sektörü için önemli bir eşik olduğunu belirtti: “Femtosaniye lazerlerin yarı iletken üretimi, veri merkezi ekipmanları, elektronik, tıp ve diğer alanlarda artan kullanımı, Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya’da talebi büyütüyor. Fabrikamız tam zamanında geliyor ve üç kıtadaki işletmelere hizmet verecek. Vilnius tesisi yalnızca ilk durak; ilerleyen dönemde bu modeli uluslararası ortaklarımızla birlikte başka ülkelerde de tekrarlamayı planlıyoruz.”
Patentli modüler mimari ve yüksek otomasyon
Gavrilinas’a göre femtosaniye lazer üretimi, teknolojinin bilimsel sistemlerden doğması ve ölçekli üretiminin zor olması nedeniyle dünya genelinde sınırlı kalıyor. Reports and Markets verilerine göre geçen yıl küresel femtosaniye lazer üretim kapasitesi yaklaşık 9.600 adet olarak tahmin ediliyor.
LITILIT, üretimi hızla ölçekleyebilmesini modüler tasarıma, azaltılmış bileşen karmaşıklığına ve yüksek otomasyona dayanan patentli mimarisine bağlıyor. Tam kapasitede fabrikada yaklaşık 150 kişi çalışacak; şirkete göre bu sayı geleneksel üretimin gerektirdiğinin birkaç kat altında. Gavrilinas, şirketin lazerlerinin yaklaşık yüzde 20 elektrik-optik verimliliğe ulaştığını ve sektör ortalamasının en fazla yarısı kadar boyutta olduğunu, bunun da üretim hatlarına entegrasyonu kolaylaştırdığını ifade ediyor.
Şirket teknolojisini iki uluslararası patente dayanarak geliştirdi; bunlardan biri Litvanya Fiziksel Bilimler ve Teknoloji Merkezi (FTMC) ile birlikte alındı. FTMC Direktörü Ramūnas Skaudžius şunları söyledi: “FTMC’de geliştirilen ve patentlenen lazer teknolojisi artık ileri endüstriyel üretimin temeli hâline geldi. Ancak hikâyenin en önemli kısmı teknolojinin kendisi değil. Asıl önemli olan, Litvanya’da üretilen bilginin uluslararası arenada rekabet edebilen bir işletmeye dönüşmüş olması. Bu, yalnızca bilimsel mükemmeliyet değil, girişimci cesareti, yatırımcı güveni ve azim de gerektiren uzun ve zorlu bir yolculuk.”
Çipten tıbba geniş kullanım alanı
Femtosaniye lazerler, çevredeki yapılarda yalnızca çok sınırlı ısı hasarı oluşturarak malzeme işleyen son derece kısa darbeler kullanıyor. “Soğuk ablasyon” olarak bilinen bu özellik, lazerleri göz cerrahisi ve damar stentlerinden bilgisayar çipleri ile ekran üretimine kadar geniş bir uygulama yelpazesinde vazgeçilmez kılıyor.
Kaynak: LITILIT basın bülteni, Vilnius, 20 Ekim 2026 (Sensus PR / Cision). Görsel: LITILIT.










