İMALAT
Yerli Solunum Cihazına, Yerli Sızdırmazlık
Korona virüs salgını ile birlikte giderek daha çok ihtiyaç duyulan yerli yoğun bakım solunum cihazının sızdırmazlık elemanlarının üretimi Kastaş tarafından gerçekleştirildi.
Sızdırmazlık teknolojilerinde Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen üreticilerinden Kastaş; Ar-Ge, satış ve üretim mühendislerinin özverili çalışmaları ile solunum cihazının en kritik parçaları arasında yer alan 11 farklı sızdırmazlık elemanını kısa sürede üreterek teslimatını sağladı. Pnömatik sistemle çalışan cihazlardaki sızdırmazlık elemanları, entübe durumda olan hastalara, istenilen basınçta oksijenin sıfır hata ile verilmesini sağlıyor.
Projeye destek vermekten gurur duyduklarını belirten Kastaş Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Atılgan, bu zorlu süreçte, gece-gündüz demeden toplumun sağlığı için görev yapan tüm sağlık personeline teşekkür etti.
100 Bin Adet Parçayı Kastaş Üretecek
Salgının tedavisinde ön plana çıkan ve yoğun bakım hastalarına solunum desteği sağlanmasında kritik öneme sahip olan Mekanik Ventilatörlerin yerli kaynaklarla üretilmesinin önemine dikkat çeken Atılgan, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Hasta sayılarının arttığı ve ventilatör ihtiyacının tüm dünyada karşılanamaz noktaya ulaştığı bu dönemde cihazların yerli üretimi çok önemli. Mayıs ayı sonuna kadar 5 bin adet üretim hedeflenen ve geçen başında ilk 100 cihazın üretiminin tamamlandığı Yerli Solunum Cihazı Projesinde, Kastaş olarak sızdırmazlık elemanlarının tedariğini üstlenmekten gurur duyuyoruz. Biosys tarafından geliştirilen, prototip ve seri üretimini Arçelik’in üstlendiği, ASELSAN ve Baykar’ın Teknoloji ve mühendislik desteği sunduğu Yerli Mekanik Ventilatör Projesi’nin ilk aşamalarından itibaren sürece dahil olarak, cihazların ihtiyaç duyduğu 11 farklı tip sızdırmazlık elemanının tedariği ile bu projeye katkı sağlıyoruz. Çok kısa sürede geliştirilen ve üretilen ilk 100 adetlik serinin ihtiyaç duyduğu 3 bin adet Sızdırmazlık elemanını iki haftalık sürede teslim etmeyi başardık. Şimdi Mayıs ayı sonuna kadar üretilmesi planlanan 5 bin adet ventilatör için 100 bin adedin üzerinde özel karışım sızdırmazlık elemanını, Kastaş olarak sosyal sorumluluk bilinciyle, projeye hibe edeceğiz.”
İMALAT
Coşkunöz Holding’in Dönüşüm Proje Koordinatörü Evren Özbanazi oldu
Türkiye’nin önemli holdingleri arasında yer alan Coşkunöz Holding’in Dönüşüm Proje Koordinatörlüğü görevine Evren Özbanazi atandı. Ekim 2020 tarihiyle göreve getirilen Özbanazi, Holding ve bağlı tüm şirketlerin yalınlaştırılması, verimliliğinin artırılması ve dijitalleştirilmesinden sorumlu olacak.
Otomotiv, teknoloji, savunma ve havacılık gibi önemli sektörlerde, yüksek katma değerli ürünler üreterek, Türkiye’nin kritik ülkeler arasına girmesine katkı sağlayan Coşkunöz Holding’in Dönüşüm Proje Koordinatörü Evren Özbanazi oldu. Sektörün deneyimli ismi Özbanazi, Coşkunöz Holding ve holding bünyesinde faaliyet gösteren 12 şirketin baştan sona tüm süreçlerinin yalınlaştırılması, etkinleştirilmesi, verimliliğinin artırılması, dijitalleştirilmesiyle ilgili yol haritalarının oluşturulması ve gerçekleştirilmesinden sorumlu olacak.
Evren Özbanazi kimdir?
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü’nden 1999 yılında lisans derecesi ile mezun olan Özbanazi, kariyer hayatına mezun olduğu yıl Bosch Bursa fabrikasında Üretim Planlama Mühendisi olarak başladı. 2002 ila 2005 yılları arasında Bosch GmbH’a Süreç Geliştirme & Üretim Mühendisi görevini üstlendi, 2005 ila 2007 yıllarında Proje Grup Müdürlüğü yaptı. 2007 ila 2010 yılları arasında Lean Alliance Gmbh’ta Kaizen Eğitmeni görevini yürüten Özbanazi, 2010 ila 2013 yılları arasında Operasyonlar Müdürü görevinde bulundu. 2013 ila 2015 yılları arasında kendi şirketinde Yalın Sistem Danışmanlığı yapan Özbanazi, 2015 ila 2018 yıllarında CPS Pressform Genel Müdürlük görevini yerine getirdi. 2018 yılından günümüze kadar Grossmond Holding’in Yönetim Kurulu Üyesi, 2019 yılından itibaren de IXON Makine Yönetici Direktör’ü olarak çalıştı.
İMALAT
Atlas Copco’dan sanayiye enerji tasarruf sağlayacak 10 öneri
Dünyanın lider endüstri kuruluşlarından Atlas Copco Kompresör Tekniği, fabrikaların en yüksek enerji kalemi olan basınçlı hava sistemlerinde gerçekleştirdiği analiz çalışmalarıyla enerji kaybına son veriyor. Ülkemizde tüketilen enerjinin ortalama yüzde 40’ının sanayide kullanıldığını belirten Atlas Copco, basınçlı hava sistemlerinde düzenli olarak yapılacak denetimler sayesinde ulaşılacak iyileştirmelerle, sistem performansının artacağını vurgularken, enerji tasarrufu için 10 maddelik yol haritası paylaştı.
Atlas Copco Kompresör Tekniği, fabrikalarda en yüksek enerji tüketimine neden olan basınçlı hava sistemlerine yönelik hazırladığı ve kendi ürünü olsun ya da olmasın tüm fabrikalara sunduğu bedelsiz analiz çalışmalarıyla, endüstride enerji tasarrufu sağlamaya devam ediyor. Enerji verimliliğini sağlamak için her basınçlı hava sisteminin düzenli olarak denetimden geçmesi gerektiğini belirten Atlas Copco Kompresör Tekniği uzmanları, sistemde kötü işleyen ve iyileştirmeyi açık olan tarafları yerinde değerlendirerek yapılacak detaylı analizler sonucu ortaya çıkacak yol haritasıyla enerji kaybının önününe geçilebileceğine dikkat çekiyor. Atlas Copco Kompresör Tekniği tarafından Basınçlı Hava Sistemi analizi kapsamında; bütün sistem öğelerinin gözden geçirilmesi, ölçüm aletlerinin montajı, veri analizi ve potansiyel iyileştirmelerin modellenmesi süreçleri yer alıyor.
“En yüksek enerji tüketimi basınçlı havada, tasarruf için buraya odaklanın”
Tasarruf için ölçümlemenin çok önemli olduğunu belirten Atlas Copco Kompresör Tekniği Yağsız Hava Bölümü Ürün & Pazarlama Uzmanı Erdem Enç, “Basınçlı hava, fabrikada en yüksek enerji tüketimi sağlayan kalemlerden biridir. Bu nedenle tasarruf için analize buradan başlanmalıdır. Basınçlı hava sisteminin ne kadar fazla enerji tükettiğini düzenli yapılacak denetimlerle tespit etmek mümkündür. Basınçlı hava sistemi denetiminin ana amacı verimsiz noktaları tesbit ederek iyileştirmektir. Denetim sayesinde yapılan iyileştirmeler ile sistem performansı arttırabilir, üretim kalitesi ile kapasitesi iyileştirebilir ve sistemdeki diğer ekipmanların ömrü uzatabilir. Her basınçlı hava sistemi düzenli olarak denetimden geçmeli, kötü işleyen ve iyileştirmeye açık olan taraflar gözden geçirilmelidir.” dedi.
“Bu belirtilere dikkat edin”
Denetim gerektiren durumları paylaşan Erdem Enç, “Kompresör dairesindeki tasarruf noktaları kapsamında dikkat edilmesi gereken unsurları şöyle özetleyebiliriz: Basınçlı hava sistemi çok sık ve öngörülemez şekilde dalgalanıyorsa, elektrik faturası nedeni bilinmez şekilde artıyor veya azalıyorsa, sistem olması gerekenden daha sık şekilde tamir gerektiriyorsa ve tesisatta kaçaklar olduğundan şüphe ediliyorsa en kısa sürede bir uzmana danışarak sistemi denetime almak gerekir. Bununla birlikte, yakın zamanda iyileştirilen veya bir seneden uzun süredir denetime alınmayan basınçlı hava sisteminin de bir uzman tarafından incelenmesi önemlidir” dedi.
Atlas Copco Kompresör Tekniği’nden Tasarruf için 10 Öneri
1- Kompresörü Durdurun: Kompresör kullanılmadığı durumlarda durdurulacak şekilde ayarlanmalıdır. Mesai saatleri sonrasında kompresörlerin çoğu durdurulmaz. Gece boyunca boşta çalışmaya devam eden kompresör, tam yükte çalışırken tükettiği enerjinin %25’ini kullanmaya devam eder. Kompresör çalışmadığı durumlarda (gece ve hafta sonları) durdurularak %20 oranında tasarruf sağlanabilir.
2- Kaçaklar Tespit Edilmeli: Hava kaçakları çok büyük enerji kaybıdır. Bir yıl içinde ¼ inçlik hava kaçağı küçük bir otomobil maliyetine eşittir. Bu nedenle sistemdeki tüm kaçaklar tespit edilmeli ve onarılmalıdır.
3- Yeni Kaçaklar Önlenmeli: Kuru ve filtrelenmiş basınçlı hava, borulardaki toz ve atık oluşmasını önleyerek yeni kaçakların oluşmasını engeller.
4– Basıncı Azaltılmalı: İhtiyaç oranında basınçla çalışılmalı. Basınçtaki her 1 Barlık azalma, enerji tüketimini %7 oranında azaltır.
5- Borulama Gözden Geçirilmeli: Borunun çapının 2 inch’den 3 inch’e çıkartılması basınç düşüşünü %50’ye varan oranda azaltabilir. Basınçlı havanın kat edeceği mesafeyi kısaltmak da %20-40 oranında basınç düşüşünü azaltır.
6- Filtreler Düzenli Olarak Değiştirilmeli: Hava kalitesini sağlamak ve basınç düşüşünün önüne geçmek için kompresördeki filtreler de düzenli olarak değiştirilmelidir.
7- Su tahliyeleri kontrol edilmeli: Zamanlayıcı ile çalışan kondens tahliye cihazı açık pozisyonda kalmış olabilir. Böyle bir durumda basınçlı hava boşa harcanıyor demektir. Su tahliye cihazları değiştirilerek, hava kaçağı giderilir.
8- Atık Isı Geri Kazanılmalı: Kompresör havayı basınçlandırırken ısı üretir. Bu enerjinin büyük bir bölümü geri kazanılabilir ve işletmede sıcak su ve ısıtma için kullanılabilir.
9- Uygun Bakım Planı Seçilmeli: Kompresöre uygun olan bakım planlarından biri seçilebilir. Kompresöre uygulanan düzenli bakım, enerji maliyetlerinin düşmesine yardımcı olmasının yanı sıra arıza oluşmasını ve üretim kaybı yaşanmasını önler.
10- Yeni Teknolojilere Geçiş Yapılmalı: En yeni kompresör kontrol modülleri veya elektrik motorları sistemi daha verimli kılar. Yeni teknolojilere geçmek, enerji tüketiminde minimum %2 tasarruf sağlar.
İMALAT
Mobilya sektörü ihracatta zirveye oynuyor!
Türkiye’de dış ticaret fazlası veren sektörlerin başında gelen mobilya sanayisinin dünya genelindeki yükselişi devam ediyor. Son yıllarda ihracatta sürekli artı yönünde gidişat izleyen sektör, küresel mobilya pazarında 6 basamak birden atlayarak ihracat yapan ülkeler arasında sekizinci sıraya yükseldi.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Mustafa Balcı, pandemide yeni normalleşme süreciyle birlikte artan ihracat talebine yetişebilmek için üretimde ek istihdama ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
İhracat artışı sektörün ‘ARA’ elemanlarını da ‘ARANAN’ eleman haline getirdi!
Başkan Balcı, Kayseri, Ankara, İzmir, İstanbul, Hatay, Adana, İnegöl gibi mobilyanın can damarı olan şehirlerde personel ihtiyacı olduğunu ifade ederken, döşeme ustası, kaynakçı, dikiş operatörü, CNC operatörü gibi sektörde ‘ara eleman’ olarak nitelendirilen personellerin şimdilerde ‘aranan eleman’ konumunda olduğunu ifade etti.
Pandeminin ilk döneminde fabrikalarda faaliyetlerin durma noktasına gelmesiyle birlikte oluşan siparişlerin üretimde noktasında ertelendiğini belirten Mustafa Balcı, üretimde çarkların yeniden dönmesiyle birlikte yoğun talebe cevap verebilmek için birçok firmada acil personel ihtiyacının ortaya çıktığını söyledi.
Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği Başkanı Mustafa Balcı, alınacak personellere asgari ücretin üzerinde maaş verileceğini ve kalifiye eleman dışında yetiştirilmek üzere de personel alımına gidileceğini kaydetti. “Meslek liselerinin mobilya tasarım, makine, kaynak, motor, elektrik ve elektronik bölümünden mezun olan gençleri bekliyoruz” diyen Mustafa Balcı, “Mesleğe yeni başlayacak bir personel, asgari ücretin üzerinde maaş alabilecek, sektörde 1-2 yıl deneyimli olan işçilerimiz ise yine asgari ücretin yüzde 20-30 üzerinde maaş alabilecek. 5 yıllık tecrübeli bir personele sektörümüzde ortalama 3 bin 900 TL maaş veriliyor” dedi.
Türkiye, devler liginde zirveyi hedefliyor!
Türkiye’nin 2019 yılı mobilya ihracatının 3,5 milyar dolara ulaştığını belirten MOSDER Başkanı Mustafa Balcı, “Sektörümüzde ihracat konusu, bundan 10 sene öncesinde olduğu gibi ‘dişimizi tırnağımıza takarak giriştiğimiz bir yol değil’, artık 180 ülkenin hanesine doğrudan giren Türk mobilyasının; tasarım, kalite, hızlı üretim ve iş gücü ile birlikte jeopolitik gücünün de lojistik anlamda büyük bir avantaj sağlayarak ulaştığı bir başarı hikayesidir. Bir önceki yıla bakıldığında bile ihracatta 12 basamak yükselen mobilya sanayimizin önü açıktır. İtalya gibi yakın coğrafyamızda yer alan ülkelerle pazarda rekabet etmeyi değil direkt İtalya’nın dünya pazarındaki yerini almayı amaçlıyoruz. 2023 yılı hedeflerimiz doğrultusunda ise Türk mobilyasının küresel boyutta, devler liginde ilk 5’te yer almasını sağlamak üzere var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
-
Madencilik5 yıl önce
İş Makinesi Sektörü Almanya’da Buluşuyor
-
Diğer Gıda & İçecek5 yıl önce
Propolisi Türkiye’den Dünyaya İhraç Eden Kadın
-
Haberler9 yıl önce
Türk Havayolları ve Boeing uzun vadeli işbirliği anlaşması imzaladı.
-
Diğer İmalatlar5 yıl önce
CITS’in Genel Müdürü Ertan Göral oldu
-
Sanayi3 yıl önce
Saha İstanbul Çorumlu sanayicilerle buluştu
-
Lojistik4 yıl önce
Linde’ye EcoVadis’den ikinci kez altın madalya!
-
Haberler4 yıl önce
Akıllı sel bariyerleri, sel baskınlarının önüne geçecek
-
İMALAT4 yıl önce
Atlas Copco’dan sanayiye enerji tasarruf sağlayacak 10 öneri
-
Yeni Teknolojiler4 yıl önce
Ulusal siber sınırlar gerçek ülke sınırları kadar önemli
-
Otomotiv4 yıl önce
CHEP Türkiye’de üst düzey atama
-
Makina & Ekipman4 yıl önce
Rockwell Automation siber güvenlik şirketi OYLO’yu satın aldı
-
İMALAT4 yıl önce
Coşkunöz Holding’in Dönüşüm Proje Koordinatörü Evren Özbanazi oldu