AKALIN FINANCE Kurucu Ortağı Alper Akalın, Çinli otomotiv tedarikçilerinin Avrupa’da üretime geçmesinin Türk yan sanayinin yakınlık ve hızlı teslimat avantajını dağıttığını söyledi. Şirketin “Otomotiv Yan Sanayinde Rekabet Yeniden Kuruluyor” raporuna göre Avrupa’da Çin yatırımı bulunan otomotiv yan sanayi şirketlerinin sayısı 130’u aştı.
Rapor, Çinli tedarikçilerin Avrupa’da fabrika kurduğunu, şirket satın aldığını ve ortak girişimlere girdiğini belirtiyor. Fransa, Almanya, Hollanda ve Macaristan’daki yatırımlar, rekabetin artık Çin’den Avrupa’ya ihracat yapan şirketlerle sınırlı olmadığını gösteriyor. Türkiye otomotiv sektörü 2025’te 41,5 milyar dolarlık ihracata ulaştı; ihracatın yaklaşık yüzde 85’i Avrupa’ya yapıldı.
Alper Akalın: “Mesafe ve teslimat farkı azalıyor”
Akalın, değişimin yalnızca fiyat rekabeti olarak okunmaması gerektiğini vurguladı: “Çinli tedarikçi artık uzaktaki bir rakip değil. Avrupa’da üretim kurduğunda Türk şirketiyle aynı müşterinin kapısına geliyor. Mesafe ve teslimat farkı azalıyor. Bundan sonra mühendislik kabiliyeti, proses bilgisi, müşteri ilişkileri ve yatırım gücü daha belirleyici olacak.”
Akalın’a göre aynı gelişme Türkiye için yatırım da getirebilir. Çinli şirketlerin müşteriye yakın üretim arayışı Türkiye’yi cazip kılsa da hareket Avrupa’da gerçekleştiğinde Türk tedarikçinin rekabet koşulları sertleşiyor.
Made in Europe taslağı yeni bir koz olabilir
Rapor, Avrupa Komisyonu’nun Made in Europe taslağına da yer veriyor. Taslak, belirli teşvik ve kamu alımlarına konu elektrikli araçlarda batarya hariç parça değerinin yüzde 70’inin Birlik menşeli olmasını öngörüyor; gümrük birliği veya serbest ticaret ilişkisi bulunan ülkelerden gelen girdilerin Birlik menşeli sayılabilmesine de imkân tanıyor. Akalın, bunun Türkiye için avantaja dönüşmesinin nihai düzenlemede kapsam içinde kalmaya bağlı olduğunu hatırlattı.
Rapora göre baskı en çok standart, kolay ikame edilen ve fiyatın belirleyici olduğu parçalarda hissedilecek. Mühendislik yoğun ürün üreten, müşterinin ürün geliştirme sürecine giren ve tescilli teknolojiye sahip şirketlerde ise rekabet baskısı daha sınırlı kalıyor.
Üç yol: savun, ortaklık kur, satın al
Rapor şirketlerin önündeki seçenekleri üç başlıkta topluyor: otomasyon, verimlilik ve Ar-Ge yatırımlarıyla konumu savunmak; teknolojiye, müşteriye veya sermayeye erişim için stratejik ortaklık ya da ortak girişim kurmak; bilançosu güçlü şirketler için Avrupa’da satın alma yoluyla büyümek. Akalın, zamanlamanın önemine de dikkat çekti: “Sermayeye ihtiyaç acilleştiğinde şartlar çoğu zaman elverişli olmuyor. Finansman pahalanabiliyor, değerleme baskı altında kalabiliyor ve seçenekler azalabiliyor.”
Kaynaklar
- AKALIN FINANCE, “Çinli şirketler Avrupa’ya yerleşiyor: Türk otomotiv yan sanayinin rekabet avantajı eriyor” basın bülteni, 14 Ekim 2026
- AKALIN FINANCE, “Otomotiv Yan Sanayinde Rekabet Yeniden Kuruluyor” raporu
- Görsel: AKALIN FINANCE










